A A A K K K
людям з порушенням зору
Управління освіти, молоді та спорту Хмільницької міської ради

Оновлені програми для 6-11 класів, які працюють за Держстандартом 2011 року.

Дата: 19.08.2022 11:19
Кількість переглядів: 127

images

Оновлені програми для 6-11 класів, які працюють за Держстандартом 2011 року.

(Опублікувано на сайті МОН16 серпня )

В нових редакціях програм на титульній сторінці вгорі є текст "Затверджено та надано гриф «Рекомендовано Міністерством освіти і науки України» (наказ Міністерства освіти і науки України від 03 серпня 2022 року № 698)", а внизу - рік 2022

В рубриках програм для 6-9 і для 10-11 з історії - один і той же файл, всередині якого є всі програми ( з іст. України та іст. світу) від 6 по 11 класи. Програма інтегрованого курсу історії для 10-11 класів традиційно в окремому файлі.

Оновлена програма з історії для 6-11 тут:

https://mon.gov.ua/.../navchalna.programa.2022.WH.HU.6-11...

Оновлена програма з основ правознавства для 9 класу тут:

https://mon.gov.ua/.../navchalna.programa-2022.osnovy...

Оновлена програма інтегрованого курсу "Історія: Україна і світ" для 10-11 класів тут:

https://mon.gov.ua/.../navchalna.programa-2022.history.U...

Оновлена програма курсу "Громадянська освіта" для 10 класу тут:

https://mon.gov.ua/.../navchalna.programa.2022...

Якщо ви купували готові календарні планування, перевірте, чи відповідають вони оновленим програмам.

https://mon.gov.ua/.../zagalna.../navchalni-programi - за цим посиланням - вихід на всі програми загалом.

Учні 5 класів та пілотних 6 класів з вересня 2022 навчаються за Держстандартом 2020 року і Модельними навчальними програмами.

Зміни такі:

https://nus.org.ua/.../onovyly-zmist-navchalnyh-program.../ (скопійовано з сайту НУШ)

  • У навчальні програми предметів “Історія України”, “Всесвітня історія” для 6 – 11 класів та інтегрованого курсу “Історія: Україна і світ” (10 клас) внесли зміни з урахуванням нових історіографічних напрацювань.

“Запропоновані доповнення мають на меті увиразнити наскрізні лінії з минулого, які дають змогу пояснити сучасні події. Наприклад, в оновлених програмах пропонується погляд на СРСР як на державу імперського типу. Також програми орієнтують на вивчення не тільки інструментів насильства, якого в ХХ столітті зазнавали українці, а й опору насильству. Частина змін у навчальних програмах спрямована на розширення просторових контекстів української історії, створення додаткових можливостей для аналогій і порівнянь”, – запевняють у МОН.

Зміни насамперед стосуються найновішої історії – подій, пов’язаних зі збройною агресією російської федерації проти України. Передбачили повний (окремим навчальним блоком) розгляд російсько-української війни, що розпочалася у 2014 році. Так, у програмі наголошують на геноцидних діях політичного керівництва і російського війська щодо українців, національному опорі проти агресії російської федерації та міжнародній підтримці України.

До того ж оновили перелік термінів/понять, як-от: “присвоєння суверенітету” (у значенні привласнення, захоплення суверенітету УСРР союзним центром), “русскій мір”, “рашизм”; замість вислову “політика русифікації” застосовано вислів “політика російщення”, який точніше зображає сутність явища і процесу; уточнили контекст застосування поняття “колабораціонізм”.

До змісту програми з основ правознавства, громадянської освіти додали теми, пов’язані з правами людини, з російсько-українською війною та доповнили інформацією щодо Міжнародного гуманітарного права.

 


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень