A A A K K K
людям з порушенням зору
Управління освіти, молоді та спорту Хмільницької міської ради

З 1 січня 2021 року в школах України почнуть діяти нові санітарні норми

Дата: 11.12.2020 10:49
Кількість переглядів: 209

У Міністерстві охорони здоров'я затвердили нові санітарні правила для шкіл, які почнуть діяти з 1 січня 2021 року.  До цього часу школи працювали за санітарними нормами 2001 року. Серед змін – офіційно дозволений інтернет та оновлені принципи харчування. Про новий санітарний регламент розповів головний державний санітарний лікар, заступник міністра охорони здоров’я України Віктор Ляшко на брифінгу в четвер, 10 грудня.

Ключові нововведення

Говорячи про ключові особливості нового санітарного регламенту, пан Ляшко зазначив, що учні, які проживають на відстані понад 2 км від закладу освіти, повинні бути забезпечені транспортом для підвезення до шкіл.

Усі працівники шкіл мають проходити профілактичні медичні огляди, а в разі порушення їхніх термінів проходження вони мають права долучатися до освітнього процесу.

Відтепер оренда шкіл не під освітні потреби заборонена. Також чітко встановлені вимоги до благоустрою території шкіл і встановлено, хто несе відповідальність, і хто повинен слідкувати за дотриманням цих норм.

Туалети мають бути у приміщенні школи, а не на вулиці. «Оскільки у нас до цього часу кожна десята школа має зовнішній туалет, це призводить до того, що у 21 столітті ми наражаємо дітей при таких температурних умовах на можливість виникнення урологічних та сечостатевих проблем зі здоров'ям. Ці зміни мають зробити власники закладів, органи місцевого самоврядування та облаштувати внутрішні теплі туалети», – зазначив Ляшко.

Комп'ютери і інтернет

МОЗ дозволило використовувати у закладах освіти дротове або бездротове підключення до мережі Інтернет. У разі, якщо використовується бездротове підключення, тобто, роутер і Wi-Fi, то вони повинні бути на висоті не менше 2 м від підлоги, і вимикатися у позанавчальний час.

Встановлено також вимоги до комп'ютерного обладнання, яке використовується у закладах освіти. Так, згідно з новими нормами, екран персональних комп'ютерів має бути не меншим за 15 дюймів. Якщо ж використовуються ноутбуки, то екран може бути 14 дюймів, але окремо ще повинна бути мишка та клавіатура.

Пересаджування учнів у класі

«Для профілактики постави, зору та слуху рекомендується не менше двох разів на рік пересаджувати учнів в інші ряди», – зазначив Ляшко.

Учнів, які часто хворіють на застудні захворювання, рекомендується розміщувати у третьому ряді від вікна, ближче до внутрішньої стіни.

Харчування

Санітарний регламент при організації харчування закладає «основні принципи саме здорового харчування». Зокрема, встановлено низку обмежень до продуктів, що стосується вмісту солі, цукру, жирів, а також враховуються тенденції щодо здорового харчування на підходах Всесвітньої організації охорони здоров'я».

Водночас, певна група харчових продуктів повинна бути у щоденному шкільному раціоні учнів, наприклад, злакові, овочі, фрукти, ягоди і молочні продукти.

Більше того, тепер в шкільних буфетах і автоматах забороняється продавати снеки: чіпси, сухарики, попкорн; м'ясні і рибні продукти промислового виробництва, ковбаси, сосиски, копчену та солону рибу; деякі солодощі та інше.

Уперше врегульовано питання організації харчування дітей з особливими потребами. 

«Якщо у дитини є довідка від сімейного лікаря про те, що є певні дієтичні проблеми, то власник закладу має організувати окреме харчування для цієї дитини», – підкреслив Ляшко.

 

 


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень